We gebruiken provocatief coachen als methodiek waarin we de kunst toepassen om respectvol maar duidelijk en liefst met een vleugje humor een spiegel voor te houden die de ander het beste ondersteunt in zijn of haar ontwikkeling.
Waarderend en confronterend
Frank Farrelly is de grondlegger van de provocatieve benadering nadat hij ontdekte dat niet iedereen in zijn praktijk slechts door onvoorwaardelijke acceptatie verder kwam. Juist waar op een betrokken wijze met humor en relativering onverbloemd de werkelijke problemen werden benoemd kwam er ruimte voor iemands rol en eigen verantwoordelijkheid in het proces en vond er diepe persoonlijke verandering plaats.
Deze benadering is no-nonsense met zowel een sterk waarderend alsook een confronterende component. We proberen hierin de juiste vinger op de juiste zere plekken te leggen en de deelnemers aan onze programma’s met nieuwe inzichten over zichzelf handelingsbekwaam en eigenaar te maken van een aantal belangrijke stappen die ze in het hier en nu al kunnen zetten om vooruit te kunnen.
We gaan moeilijke vragen niet uit de weg maar reiken ook altijd mogelijkheden en perspectief aan. Het draait daarbij om een zorgvuldige balans tussen de volgende elementen:
- Een basis van contact en wederzijds respect
- Helder en duidelijk benoemen van tegenstellingen en issues
- Ruimte bieden voor emotie en ontstaan van inzicht
Rubbertegelaanpak
We merken dat deze vorm van coaching veel mensen de duidelijkheid biedt die nodig is, niet om zaken heen draait en niet onnodig voorzichtig is om weerstand te voorkomen. Niet iedereen is gebaat bij een rubbertegelaanpak. Uiteindelijk zorgt onze aanpak voor duidelijkheid en kaders die ruimte bieden om tot eigenaarschap en ontwikkeling te komen.
Artikelen & onderzoek
Er is steeds meer onderzoek beschikbaar over het nut, noodzaak en de rol van de natuur in de ontwikkeling van mensen. Hieronder bieden we enkele artikelen en onderzoeken die hierover mooie dingen laten zien.