Op 21 maart vind de aftrap plaats van het onderwijsprogramma LEEF voor tweede klassen van het middelbaar onderwijs. Dit programma maakt op een actieve en leuke manier mentale gezondheid en een positieve blik op de toekomst bespreekbaar voor jongeren. LEEF is een initiatief van Identitycraft in een samenwerking tussen Sportservice Ede, Astrant en het lokale jongerenwerk, vertegenwoordigd door Youth for Christ, Malkander en Netwerk Dien je Stad.
“Op school gaat het vaak om wat je leert met je hoofd, en wat je kunt met je handen. Met het programma LEEF willen we nadrukkelijk even stil staan bij wie jij bent en wordt als persoon”, aldus Richard van Oosterhout, Identitycraft
Jongeren onder druk
De coronaperiode heeft voor veel jonge mensen een behoorlijke impact op hun sociale leven gehad. Jongeren zijn hierin een groep die lang vergeten is gebleven in de coronacrisis. Mentaal welzijn en een gezonde leefstijl staan onder druk en veel jongeren snakken ernaar om hun normale leven en ontwikkeling weer op te pakken.
Hierdoor is er is gelukkig wel een groeiende momentum om mentale gezondheid, veerkracht en identiteit te bespreken want iedereen heeft momenten waarop je het niet alleen kunt. Uiteindelijk heeft iedereen het verlangen om zich te ontwikkelen, te genieten, een mooi bestaan op te bouwen en te verbinden met anderen. En allemaal ervaren we daarin obstakels die buiten en in onszelf liggen.
Levenslessen
Het programma LEEF bestaat uit vier sessies met een eigen invalshoek. De eerste sessie door Identitycraft gaat over Lifeskils, de levenslessen die zorgen dat je nuttig en gelukkig bent. De tweede sessie Energy wordt verzorgd door Sportservice Ede met een accent op leefstijlcoaching voeding en beweging: een gezonde geest in een gezond lichaam. De derde sessie Expression door kunstenaars vanuit Astrant die helpen om op een creatieve manier zowel frustratie als hoopvol verlangen te uiten. In de vierde sessie Forward zal het lokale jongerenwerk aan de slag gaan over een helpend netwerk en de slag naar zelf van betekenis zijn voor anderen in de eigen klas en omgeving.
Toolkit en toerusting
Voor de docenten is het programma zo veel mogelijk plug-en-play. Mentoren en conciërges worden betrokken bij de verschillende lessen zodat het programma kan dienen als gespreksaanleiding in de komende periode. Voor het team wordt een toolkit en toerusting verzorgt door de trainers van Identitycraft en orthopedagogen van Let’s Go Up.
“Een gezonde jeugd is ook een mentaal gezonde jeugd. Je hebt allemaal mensen nodig in je omgeving die in je geloven en je een duwtje in je rug kunnen geven. Het programma LEEF bouwt daarin aan bespreekbaarheid en een stevige basis voor de leerlingen ”, Leon Meijer, wethouder onderwijs & jeugd
Onderzoek
Het programma wordt ondersteund door de Gemeente Ede met medewerking van CJG Ede en de lokale gezondheidsadviseurs. Vanuit de Christelijke Hogeschool Ede zal er een onderzoek meelopen naar de effecten van dit programma op de elementen van positieve gezondheid. Positieve Gezondheid gaat om het kunnen omgaan met de sociale, lichamelijke en mentale uitdagingen van het leven, zodat je er zelf invloed op hebt en heeft daardoor een sterk preventie insteek.
Stevige basis van identiteit
“We willen bij de jongeren het vuur weer opnieuw ontsteken.”, aldus Richard. “ Dat vlammetje walmt en flakkert bij sommige jongeren en en bij anderen is nog maar een heel klein waakvlammetje. Een stevige basis van identiteit maakt dat je om kunt gaan met meewind en tegenslag.”
Aan het programma LEEF doen meer dan 20 klassen mee uit de gemeente Ede en daarmee meer dan 500 leerlingen vanuit het middelbaar onderwijs. Het programma is nu mogelijk gemaakt vanuit coronaherstelmiddelen maar er wordt gekeken om hier een duurzaam inzetbaar programma van te maken dat ook door meer scholen en gemeenten inzetbaar is.